• Protest la benzinariile bucurestene reloaded

    Se pare ca s-a decis o forma de protest fata de distribuitorii de carburanti din Romania care sa dea un mai mare rezultat decat blocarea benzinariilor prin plata alimentarii cu monezi de 10 si 50 de bani. De cateva zile interntul vuieste de indemnuri de a nu mai alimenta de la Omv Petrom care se presupune a fi cel mai puternic jucator de pe piata benzinarilor din Romania.

    Ideea e simpla. Incerci sa reduci cifra de afaceri a unui producator pentru a-l obliga sa respecte legile economiei de piata a cererii si ofertei. Daca produsul pe care il vinzi nu se mai cumpara trebuie sa il vinzi indiferent de pretul pe care il ceri pentru a minimiza cat mai mult pierderile. Asta imi aduce aminte de povestirea vechiului meu profesor de economie din facultate care a exemplificat foarte bine acest tandem intre cerere si oferta.
    Era vorba de un vanzator de peste care nu lasa de loc din pretul exagerat al pestelui pe care il vindea in ciuda insistentelor unui cumparator care ii oferea de fiecare data cand scadea din pret un pret mai mic. Finalul povestii e apoteotic intrucat vanzatorul a ajuns sa plateasca o firma specializata pentru a scapa ecologic de pestele care se stricase si trebuie sa il arunce.
    Poate ca e e putin exagerata comparatia, dar intr-o economie de piata SANATOASA, raportul dintre cerere si oferta este cel care regleaza mecanismele de functionare ale economiei. Diferenta intre problema benzinarilor si ce a vanzatorului de peste este ca daca in cazul cumparatorului de peste acesta avea alternative de a manca si altceva in cazul benzinarilor nu se pune problema unei alternative pentru marii consumatori de carburanti pentru ca renuntarea la alimentarea cu carburanti ar insemna faliment pentru propriile firme. Astfel ramane singura alternativa de a nu alimenta doar de la un anumit procesator de carburanti. Se pune totusi intrebarea, ceilalti procesatori ce vor face in cazul asta oare?

    0 pareri → Protest la benzinariile bucurestene reloaded

    Trimiteți un comentariu